Gå tilbake til nettstedet

HVERT ENESTE ØYEBLIKK ER ALLEREDE FULLKOMMENT

 

· Ord fra zazenkai

Ikke lev et eneste øyeblikk i påvente av et annet ....

Ikke vent på noe når du sitter her, nå, i denne stille sittende meditasjonen. Det er ikke noe vi skal vente på når vi sitter her-nå. Ikke et eneste øyeblikk er i seg selv ukomplett. Hvert eneste øyeblikk er i seg allerede komplett. Hvert eneste øyeblikk er allerede fullkomment. Men, det aktualiseres når du hel-hjertet møter hvert øyeblikk, når du går tomhendt inn, og tomhendt ut av hvert øyeblikk. Ikke lev et eneste øyeblikk i påvente av et annet øyeblikkHvert øyeblikk er i seg selv komplett og fullkomment, Det er vår praksis

Så om du venter på noe, kanskje du kjeder deg. Det er ikke noe unaturlig med det i denne moderne verden vi lever i nå, hvor vi stort sett alltid forer oss med informasjon, underholdning og stimuli i alle mulige former, eller alltid er opptatt med noe aktivt å gjøre, at det å gå inn i denne praksisen oppleves kjedsommelig. Ingen stimuli. Ingen underholdning. Ingen ting å “leke” med i vårt hode. Vi frarøves alt. Så ja, ZEN, er “BY-DESIGN”, “kjedelig” i anførselstegn. Det er ingen vei utenom dette, at vi kan komme tilbake til øyeblikket, her-nå, at vi kan komme tilbake til kjernen i vårt vesen, tilbake til kilden.

Når du står foran speilet på badet eller på gangen, ja så ser du ditt ansikt eller hva det nå er du setter foran speilet. Men ingen speil i denne verden, verken fra IKEA eller JYSK, kan reflektere det som beveger i ditt sinn. Det er det vi gjør i ZEN, i “the mirror of ZEN” er nettopp å reflektere det som er, det som beveger seg i ditt sinn, men for å gjøre det må vi la alt det som beveger seg i vårt hode være i fred. Vi skal ikke gå inn i noe, eller reagere på noe eller la oss diktere av innholdet i våre tanker. Bare observere alt det som beveger seg, tanker, følelser, lyder, fornemmelser, smak, syn … alt. En oversettelse av ZEN er nettopp observasjon. Vi kan kalle det “mind-science”, og vi som “mind-scientists” regelmessig observerer alt det som beveger seg i ditt sinn, uten å la oss forføre eller diktere av det som beveger seg der. La det være i fred. Alt sammen.

Kjedsomheten betyr at du ikke lar alt være i fred, men at fremdeles ligger det i begjær i deg akkurat nå om at noe skal være annerledes enn det er akkurat her, nå. Det er ikke noe galt i det, Sitt med det, forsett din praksis … prøv, prøv, prøv … til hvert øyeblikk er fullkomment og komplett.

Når hvert øyeblikk er fullkomment og komplett, da er du kommet hjem til kjernen i ditt vesen, når du og øyeblikk ikke lenger er 2

KÅEI