Gå tilbake til nettstedet

HVORFOR ET HVORFOR, HVORFOR EN INTENSJON (FOR DIN PRAKSIS)

 

· Ord fra zazenkai

Hvorfor har du kommet hit i dag, og sitter nå vegg-vendt på puta med beina i kross, med øynene hvilende på bakken og hendene hvilende like under navlen i zazen-mudra? Hvorfor gjør du det du gjør akkurat nå?

Dette HVORFOR er viktig … eller for å bruke et annet ord, INTENSJON. Intensjon er viktig. Hva er din intensjon for den meditative “øvelsen” du gjør akkurat nå, eller for den saks skyld for det du gjør når som helst og hvor som helst.

Dette hvorfor eller denne intensjonen er vesentlig fordi hvis vi ikke har et tydelig hvorfor, en tydelig intensjon, ja, så vet vi ikke hvor vi skal hen heller, og vi vil ikke være i stand til å gi vår praksis en retning. En tydelig intensjon er essensielt for å gi praksisendin retning. Det er vanskelig å vite hva som er “rett” å gjøre, hvilken handling eller aktivitet som er “riktig”, når vi ikke har noen intensjon å navigere etter. Intensjonen er et som et kompass for å holde praksisen i en retning.

Er kompasset utydelig eller unøyaktig så blir ofte retning vinglete, eller man kan til og med gå seg litt vill. Så intensjon skal man ikke ta for lett på. Det er viktig å etablere en tydelig intensjon. I denne konteksten, men også for alt du gjør.

Noen av oss har gjort den veldig tydelig gjennom en seremoni og avgivelse av løfter for vårt liv, blant annet de fire Bodhisattva løftene :

- Uansett hvor stor en verden av alt levende jeg lover å redde dem alle
- Uansett hvor utrettelige mine vrangforestillinger jeg lover å slette dem alle
- Uansett hvor omfattende en dharma’s lære jeg lover å mestre dem alle
- Uansett hvor endeløs en Buddhas vei jeg lover å følge den.

Redusert til 4 ord kan vi si VÅKN OPP, HJELP ANDRE !
Hvis vi ser praksis i forhold til en slik intensjon, vil vi kunne komme frem til at denne praksisen er som smidd ut og gjennom nettopp en slik intensjon som ligger i disse 4 løftene.

Men en må ikke ha en slik intensjon for å gå inn i en meditativ praksis, men det er vesentlig å ha en intensjon for å skape retning, og for å forstå hvorfor du gjør eller skal gjøre det du gjør. Det gjelder ikke bare meditativ praksis, men alt i livet ditt.

Så, tydeliggjør for deg selv, hvorfor, tydeliggjør for deg selv, en intensjon. Bruk den som et kompass, og gi din praksis retning. Når du har en tydelig intensjon, er det mer tydelig hva du skal gjøre, her og nå.

KÅEI